Ženska dolžina ogrlice

Ta vodnik vam bo v pomoč pri vašem naslednjem nakupu ogrlice.

 • Najprej se naučite kako in kje padejo na telo različne dolžine ogrlic.
 • Drugič, odkrijte smernice in izbiro prave dolžine ogrlice glede na vaš vrat, vašo višino, obliko obraza in tip telesa.

 • Izbira prave dolžine ogrlice je zelo pomembna saj lahko s tem poudarite vaše prednosti na telesu in si oblikujete celoten videz. Dolžine ogrlic so zelo različne, tako pri moških kot pri ženskah. Ženske ogrlice so ponavadi dolge od 25cm (10 inch) do 120cm (48 inch), medtem ko so moške ogrlice dolge v razponu od 46cm (18 inch) do 60cm (24 inch).
 • Pri odločanju, katero dolžino ogrlice bi kupili, bi morali tako moški kot ženske upoštevati velikost vratu in dolžino zaponke, ki je na ogrlici. Ženske naj bi tudi upoštevale svojo obliko telesa, višino in obliko obraza.

Dejavniki, ki jih je dobro vedeti pred nakupom ogrlice

 • Odvisno od velikosti vašega vratu so 25-35cm (10-14 inch) ogrlice zelo tesno ovite okoli vratu. Te ogrlice se imenujejo tudi ovratnice.
 • Če želite, da bi bila vaša ogrlica direktno ob vratu, vendar bolj ohlapna, potem razmislite o nakupu 40cm (16 inch) ogrlice, ki leži tik nad ključnico.
 • 45cm (18 inch) ogrlica leži na ključnici. Čeprav so 45cm (18 inch) ogrlice daljše od tipičnih ogrlic, se še vedno zdi, kot da so precej blizu vratu. Obeski, ki so na 45cm (18 inch) ogrlicah/verižicah običajno ležijo nad prsnico. 45cm (18 inch) ogrlice so najpogostejša dolžina ogrlic in se pogosto imenujejo ogrlice za princese.
 • Če želite ogrlico, ki leži tik pod ključnico, vendar nad izrezom, razmislite o 50cm (20 inch) ogrlici. 50 cm (20 inch) dolžina ogrlic je pogosta izbira pri mnogih ogrlicah, verižicah in obeskih in je znana tudi kot matineja.
 • 55cm (22 inch) ogrlice ležijo tik nad vrhom prsi. Tudi ta dolžina ogrlic se lahko imenuje matineja. V bistvu se to ime lahko uporablja za katerokoli ogrlico dolžine v razponu od 50-60cm (20-24 inch). Ponavadi je taka ogrlica tik ali pod sredino prsi.
 • 70-85cm (28-34 inch) dolge ogrlice ležijo na ali pod prsmi in se lahko ovijejo dvakrat okoli vratu. Ta dolžina ogrlice se ponavadi imenuje tudi operna ogrlica ali lariat ogrlica. Operne ogrlice so ponavadi brez zaponke, tiste z zaponko pa so lariat ogrlice.
 • Ogrlice z dolžino 100 cm (40 inch) ali več ležijo na ali pod popkom in so pogosto zavite dvakrat ali trikrat okoli vratu. Takšne ogrlice so ponavadi nizane, vozlane in dostikrat brez zaponke.

Izbira prave dolžine ogrlice glede na žensko telo

 • Čudovita ogrlica je pomembna osrednja točka na ženskem telesu. Pri izbiranju nove ogrlice (še posebej dražje) bi morali dobro razmisliti, katera dolžina ogrlice bi dobro izgledala na vašem telesu. Pri upoštevanju izbire dolžine ogrlice so najbolj pomembni elementi vaš vrat, vaša višina, tip telesa in oblika obraza.

Izbira prave dolžine ogrlice glede na vaš vrat

 • Najpomembnejši dejavnik, pri izbiri ustrezne ogrlice za vaš tip telesa, je vaš vrat. Ker se vratovi med seboj razlikujejo, je lahko standard ogrlica za povprečno žensko manjša ali večja od dejanskega vratu. Če je možno izmerite svoj vrat pred nakupom nove ogrlice. To je še posebej pomembno pri nakupu ovratnic, saj so le te ponavadi krajše od drugih.
 • Najlažji in najboljši način za merjenje vratu je z mehkim šiviljskim metrom, ki si ga preprosto tesno ovijete okoli vratu. Da bi dobili natančno meritev, mora biti meter tesno ovit okoli vratu, vendar vas ne sme dušiti. Ko poznate svojo mero vratu je dobro pravilo, da si izberete za eno velikost večjo dolžino ogrlice, kot je vaša dejanska mera. Na primer, če si izmerite obseg vratu 35cm (14 inch), je minimalna priporočena dolžina ogrlice 40cm (16 inch).

Izbira prave dolžine ogrlice glede na vašo višino

 • Pomembno je, da pri izbiri dolžine ogrlice upoštevate tudi svojo višino. Predolga ogrlica bi lahko prevladovala izgled »manjših« žensk, medtem, ko bi se lahko prekratka ogrlica izgubila pri »višjih ženskah« Ta tabela prikazuje smernice za izbiro dolžine ogrlice, ki temelji na vaši višini:

višina

priporočena dolžina ogrlice

pod 160cm (5’4″)

40-50cm (16-20 inch) dolžina ogrlice bi izgledala najboljše na vašem telesu. Ogrlica v obliki V ali Y vam bo optično podaljšala vrati in vas navidezno povišala.

160-170cm

(5’4″-5’7″)

Lahko nosite vse dolžine ogrlic.

170cm (5’7″) ali višje

Lahko nosite vse dolžine ogrlic. Še posebej dobro boste izgledale v daljših ogrlicah.

Izbira prave dolžine ogrlice glede na vaš tip telesa

 • Različne dolžine ogrlic so odličen način za poudarjanje določenih delov telesa in zmanjšanje drugih. Ženske z bujnim oprsjem izberite ogrlico dolžine 50-55cm (20-22 inch), saj le ta leži tik pod ključnico in nad vrhom prsi. Ženske z manjšim oprsjem pa izberite tanjše, dolge ogrlice, ki vas bodo naredile še bolj elegantne.
 • Če imate bolj polno telo, ne nosite ogrlic, ki ležijo na ali pod pragom dojk, ker ne bo ležala pravilno. Namesto tega raje poizkusite ogrlico, ki sedi nekoliko višje na telesu, kot je na primer 45-55cm (18-22 inch) ogrlica.

Izbira prave dolžine ogrlice glede na vaš tip obraza

 • Ogrlica je dobesedno okvir vašega obraza. Dolžine ogrlic različno vplivajo glede na obliko vašega obraza (ovalen, okrogel, srčkast, oglat…). Torej, lahko uporabite dolžino ogrlice kot močno orodje, saj lahko s tem vplivate na to kako vas drugi vidijo in hkrati poudarite svoje najboljše obrazne poteze. Tukaj je nekaj smernic za dolžino ogrlice, ki temelji na obliki obraza:

oblika obraza

priporočena dolžina ogrlice

obrazložitev

srce

25-40 cm

(10-16 inch)

Ovratnica bo omehčala oster videz srčastega obraza.

okrogla

66-90 cm

(26-36 inch)

 

Daljše ogrlice podaljšajo videz čeljustne linije. Izogibajte se ovratnic, saj te poudarijo obliko obraza in ga naredijo še bolj okroglega.

oglata

25-35 cm

(10-14 inch)

Ovratnica optično skrajša dolžino obraza in hkrati zmehča videz oglatosti.

ovalna

vse dolžine

Vse dolžine ogrlic.

error: Content is protected !!