Amazonit

Zgodovina

  • Obstaja prepričanje, da se je Amazonit sprva imenoval »amazonski kamen« in se šele kasneje spremenil v Amazonit po reki Amazonki v Južni Ameriki, ki teče skozi Brazilijo. Čeprav se je včasih verjelo, da se je Amazonit našel tam, se v sami reki ne nahaja, temveč se ga najde v drugih predelih Brazilije. Je oblika kalijevega glinenca primerne kvalitete za uporabo v nakitu. Je svetlo zeleno-modrikaste barve in ima steklen sijaj. Izgled Amazonita je posebno unikaten zaradi svojih zeleno-belih vzorcev.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • blaginja, bolečine, čustva, grlo, hiperaktivnost, hipofiza, hrbtenica, koncentracija, kondicija, koža, krči, ledvice, ledvične žleze, ljubezen, logika, menopavza, moč, možgani, pogum, presnova, spanje, spolni organi, srce, sreča, ščitnica, ustvarjalnost, vedrina, virusna obolenja, vročina, vrtoglavica, žalost, živčni sistem…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaK(AlSi3O8)
Barvapastelno zelena-modrikasta
Trdota (Mohs)6-6.5
Gostota2.56-2.58
Lomni količnik1.522-1.530
Kristalni sistemTriklinski

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Kolorado (ZDA), Norveška, Kanada, Rusija, Indija, Madagaskar, Namibija in Tanzanija.

Nega

  • Amazonit je izjemno občutljiv na kemikalije, belilo, vročino, kisline in amonijak. Nikoli ne uporabljajte parnih ali ultrazvočnih čistilcev s tem kamnom. Uporabite mlačno milnato vodo in mehko krpico, da ne zmanjšamo sijaja kamna. Pod ekstremno vročino lahko barva Amazonita zbledi.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.
  • Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Devica, Bik, Lev, Škorpijon