Biser

Zgodovina

  • Biseri so ena od prvih, še od pračloveka, najdenih poldragih kamnov vzdolž obale Indije. So organski poldragi in dragi kamni, ki se oblikujejo z lameliranjem biserne plasti mehkužcev, predvsem ostrig in školjk. Ime »biser« naj bi izviralo iz srednje-angleškega izraza za »perle«, ki pa je prišel iz latinske besede »perna«, kar pomeni »nogo« , ki naj bi odražala školjko v obliki noge (ham-leg). Biseri lahko prihajajo iz sladkovodnih ali morskih mehkužcev. Lepota biserov je, da jih je mogoče izvleči iz lupine že naravno lepe, v celoti oblikovane in prikazujoč popoln sijaj brez potrebe, da se zmanjšajo ali polirajo.
  • Naravni biseri so izjemno redki, neverjetno dragi in ponavadi majhni. Zato so ljudje razvili načine kultiviranja/gojenja biserov, da lahko vsi uživamo te prelepe drage kamne. V gojenih biserih je nekaj tkiva biserovine vnešeno v lupino okoli tujka. Če je postopek uspešen školjka okoli tujka naredi »biserno vrečko«, katere celice izločajo plast rjavkastih beljakovin, imenovanih Conchiolin. Temu sledi izločanje številnih mineralnih plasti Sedefa sestavljenih iz kalcijevega karbonata v tankih prekrivajočih se slojih.
  • Predno je človek začel gojiti bisere so bili nabrani iz Perzijskega zaliva, Šri Lanke, svežih vodnih virov na Kitajskem in nekaterih rek v Evropi. Kasneje je Krištof Kolumb odkril bisere v Južni Ameriki. Ko so naravne bisere skoraj porabili v začetku dvajsetega stoletja, so Kitajci in Japonci začeli bisere gojiti.  Školjka potrebuje 3 do 7 let, da naredi en biser. Barva bisera je odvisna od vrste lamelacije.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • Nekateri zdravilci uporabljajo Bisere v pomoč pri ohranjanju ravnovesja telesnih ritmov in raven hormonov z luninim ciklom ter za uskladitev človeka z naravo. Biseri naj bi označevali nedolžnost in vero. Nekateri ljudje verjamejo, da so biseri kot nalašč za neveste, saj predstavljajo čistost, poštenost in zvestobo. Spodbujajo dobro zdravje in bogastvo.

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCaCO3
Barvabela, roza, srebrna, zlata, zelena, modra, črna
Trdota (Mohs)2.5-4.5
Gostota2.61-2.85
Lomni količnik1.530-1.690
Kristalni sistemRombični

Izvor in viri minerala

  • Japonska, Kitajska, Avstralija, Avstrija, Francija, Škotska in Irska.

Nega

  • Biseri so mehki zato je potrebna nežnost. Nikoli ne uporabljajte ultrazvočnih čistil ali parnikov. Bisere nežno obrišite z mehko krpo po vsakem nošenju. Pri čiščenju uporabite blago milo in vodo. Če je nakit vozlan, poskrbite, da je nitka pred nošenjem popolnoma suha.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!