Dumortierit

Zgodovina

  • Dumortierit je aluminijev borosilikat in je bil prvič opisan leta 1881. Ime je dobil po francoskem paleontologu Eugenu Dumortierju (1803-1873). Ker je znano, da se ob segrevanju spremeni v izredno čisto belo barvo, se pogosto uporablja za proizvodnjo porcelana in keramike. Dumortierit je eden izmed bolj redkih in nenavadnih modrih vrst Kvarca. Je kombinacija kvarčnega agregata in Dumortierita. Modra barva Kvarca je presenetljivo dokaj redka. Dumortieritne barve so lahko od rdeče-rjave do vijolično-modre in od temne do svetlo modre. Temno modra je najpogostejša barva. Veliko kamnov lahko kaže tudi belkaste proge ali lise skupaj z njihovo modro barvo. Dumortieritne mineralne nečistoče v Kvarcu mu dajejo modro barvo.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • bruhanje, čustva, depresija, driska, epilepsija, glavobol, hipofiza, koža, krči, mir, možgani, nervoza, nosečnost, odvisnosti, pogum, potrpežljivost, preobčutljivost, regeneracija kože, samopodoba, sebičnost, slabost, strah, stres, ščitnica, trebuh, trma, želodec…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaAl7(BO3)(SiO4)3O
Barvasvetlo modra, modra, temno modra, vijolično-bela, rdeče-rjava
Trdota (Mohs)7 – 8.5
Specifična teža3.26 – 3.41
Lomni količnik1.678 – 1.689

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Kanada, Francija, Italija, Madagaskar, Mozambik, Namibija, Norveška, Poljska, Šri Lanka, ZDA…

Nega

  • Dumortierit ne zahteva veliko, ko gre za njegovo nego in vzdrževanje. Je precej trd in zelo obstojen. Za čiščenje preprosto uporabite milnico in mehko krpo. Bodite prepričani, da kamen dobro sperete, da odstranite ostanke milnice. Kot pri večini dragih kamnov ultrazvočna čistila in parniki niso priporočljivi.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Lev, Devica, Kozorog