Epidot

Zgodovina

  • Epidot je leta 1801 imenoval Rene Just Haüy iz grške besede »επιδοσιζ« (epidosis), kar pomeni »povečati«, ker ima kristalno značilnost ene daljše strani na dnu prizme. Lahko se opredeli kot Kalcijev Aluminijev Železov Silikat. Ponavadi vsebuje različne barve zelene, rjave in rumene. Epidot je tudi ključna sestavina nekaterih kamnin. Epidosit je kamen, ki ga sestavljaja Kvarc in Epidot. Unakit je spremenjen Granit, ki ga sestavljaja Epidot, roza Glinenec in brezbarvni Kvarc.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • blaginja, imunski sistem, jetra, jeza, ljubezen, ljubosumje, nadledvična žleza, negativna energija, negativne misli, obilje, odnosi, pohlep, prebava, presnova, sanje, sramežljivost, sreča, strah, ščitnica, zamera, zaščita, zaupanje, živčni sistem, žolčnik..

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCa2(Fe,Al)3(SiO4)3(OH)
Barvazelena, rumeno-zelena, črno-zelena
Trdota (Mohs)6 – 7
Specifična teža3.00-3.50
Lomni količnik1.729-1.768

Izvor in viri minerala

  • Avstralija, Avstrija, Brazilija, Kitajska, Češka, Slovaška, Finska, Francija, Italija, Japonska, Kenija, Koreja, Madagaskar, Mehika, Mozambik, Myanmar (Burma), Norveška, Švica, Šri Lanka, ZDA…

Nega

  • Epidot je mogoče enostavno očistiti s toplo milnico in mehko krpo ali krtačo. Bodite prepričani, da ga dobro sperite, da odstranite morebitne ostanke milnice. Jaspis je precej porozen, kar omogoča da se hitro obarva, saj enostavno absorbira druge kemikalije in barve. Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju vročini, saj lahko ogrevanje trajno spremeni barvo vaših kamnov. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske. Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Dvojčka