Fluorit

Zgodovina

  • Ime »Fluorit« izhaja iz latinske besede »tok« in se nanaša na Fluorit uporabljen v predelavi jekla in aluminija. Tega so rudarji prvotno poimenovali »fluorspar« in to ime uporabljajo še danes. Leta 1852 je bil pojav »fluorescence« poimenovan po Fluoritu saj je bil eden izmed prvih preučevanih fluorescentnih mineralov. Element Fluor je bil imenovan po Fluoritu. Fluor je bistven element v kemičnem ionu Fluorita. Fluorit je pogosto fluorescenten pod ultravijolično (UV) svetlobo.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Južnoafriški Smaragd, Modri John…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • artritis, astma, duhovnost, gripa, gube, infekcije, jasnost, kosti, koža, ledvice, mentalna sposobnost, mir,  organizacija, osteoporoza, prizemljitev, senilnost, sevanje, sklepi, stabilnost, trema, učenje, zaščita, zobje…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCaF2
Barvavijolična, lila, zelena in jasna
Trdota (Mohs)4
Gostota3.17-3.56
Lomni količnik1.433-1.448
Kristalni sistemKubični

Izvor in viri minerala

  • Argentina, Avstrija, Kanada, Kitajska, Anglija, Francija, Nemčija, Mehika, Maroko, Mjanmar (Burma), Namibija, Rusija, Španija, Švica, ZDA…

Nega

  • Pri čiščenju Fluorita uporabite milnico in mehko krpo. Bodite prepričani, da ga dobro sperete in odstranite ostanke milnice. Kot pri večini dragih in poldragih kamnov se izogibajte uporabi ultrazvočnih čistil in parnikov. Izogibajte se uporabi belila in drugih kemikalij.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Kozorog, Ribi