Hematit

Zgodovina

  • Zaradi vsebine Železovega Oksida, ki je na Hematitu, je pogosto dobro vidna rdeča rja, po kateri je dobil svoje ime. Pri visoki poliranosti samega Hematita je lahko videti kot polirano Srebro. Hematit je vedno nejasen in običajno je črno-sive barve. Njegovi kristali so pregledni, rdečkaste ali rjave barve.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Krvavec, Spekularit, Železna Roža…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • depresija, egoizem, hemoglobin, jetra, jeza, koncentracija, krči, kri, logika, mir, možgani, negativnost, nespečnost, oči, opekline, pljuča, presnova, prizemljitev, samozavest, slabokrvnost, spomin, spontanost, srce, svežina, ščitnica, telo, trebušna slinavka, trma, uravnoteženje, veselje, vnetje,vranica, vročina, zaščita…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaFe2O3
Barvačrna, črno-rjava, rjavo-rdeča
Trdota (Mohs)5.5-6.5
Gostota5.26
Lomni količnik2.870-3.220
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Slovenija, Anglija, Italija, Maroko, Južna Afrika, Bangladeš, Kitajska, Nova Zelandija, Češka, ZDA…

Nega

  • Hematit je dokaj mehak kamen. Izogibajte se uporabi parnih in ultrazvočnih čistil. Ne uporabljajte kemikalij ali čistilnih tekočin, zlasti belila ali kisline. Hematit lahko očistite s toplo milnico in mehko krpo. Hematit dobro sperite, da odstranite morebitne ostaneke milnice. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske.
  • Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai21 (koda je veljavna do 31.12.2021)!

Horoskop

  • Oven, Vodnar, Ribi, Kozorog