Hrizokol

Zgodovina

  • Ime “Hrizokol” izhaja iz grških besed “chrysos” in “kolla”, kar pomeni “zlato” in “lepilo”. Pogosto se je uporabljal kot sredstvo za spajkanje zlata. Hrizokol je Bakrov Silikat. Pogosto se tvori z Bakrovimi solmi, Železovimi in Manganovimi Oksidi. Najbolj je znan po svoji privlačni, živahno modro-zeleni barvi. Njegova barva je posledica prisotnosti Bakrenih nečistoč. Čisti Hrizokol je zelo redek. Pogosto raste z drugimi Bakrovimi minerali, ki mu dajejo zanimive in edinstve mešanice barv ter čudovite pikčaste vzorce. Nekatere bolj pogoste mineralne mešanice vključujejo Azurit, Malahit in Turkiz.
  • Hrizokol se lahko oblikuje tudi s Kvarcem. Te Kvarčno-hibridne mešanice so trše in bolj trpežne od čistega Hrizokola. Hrizokol se pojavlja v živahnih in privlačnih odtenkih svetlo do temno modre in zelene barve. Ker se pogosto pojavlja z drugimi Bakrovimi minerali, se lahko v njegovih zanimivih vzorcih pojavijo tudi druge barve. Skoraj vedno je neprosojen, čeprav se lahko nekateri redki materiali pojavijo rahlo ali skoraj prosojno.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • artritis, brazgotine, depresija, diabetes, grlo, jetra, jeza, kolki, krči, krvni pritisk, laringitis, ljubezen, meditacija, menstrualne bolečine, mir, moč, navdih, negativna energija, negativnost, občutljivost, okužbe, opekline, pljuča, prebava, revma, srce, stabilnost, strah, stres, ščitnica,  toleranca, učenje, vročina, zaupanje, živčna napetost…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestava(Cu,Al)2H2Si2O5(OH)4nH2O
Barvazelena, modra, modro-zelena, črno-modra, rjava
Trdota (Mohs)2-4
Specifična teža2.00 – 2.40
Lomni količnik1.460 – 1.570

Izvor in viri minerala

  • Čile, Kongo, Anglija, Mehika, Peru, Rusija, ZDA…

Nega

  • Hrizokol je precej mehak kamen. Lahko ga opraskajo drugi minerali in nakit, zato ga je treba nositi in očistiti ločeno. Za čiščenje preprosto uporabite milnico in mehko krpo. Bodite prepričani, da kamen dobro sperete, da odstranite ostanke milnice. Kot pri večini dragih kamnov ultrazvočna čistila in parniki niso priporočljivi.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai21 (koda je veljavna do 31.12.2021)!

Horoskop

  • Strelec, Bik, Rak, Vodnar, Tehtnica