Hrizopras

Zgodovina

  • Ime Hrizopras izhaja iz grške besede χρυσός (chrysos) kar pomeni »zlato« in πράσινον (prasinon), kar pomeni »zeleno«. Hrizopras je zelo redka oblika Kremena. Njegova najočitnejša lastnost je njegova lepa barva, ki je kot zeleno jabolko. Vendar je treba opozoriti, da je lahko Hrizopras tudi zelo temno zelene barve. Sledovi Niklja mu dajejo čudovito zeleno bravo.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Hrizopraz, Venerin Kamen…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • blaginja, hormoni, jetra, klavstrofobija, koža, ljubezen, moč, obilje, oči, odnosi, plodnost, samospoštovanje, spanje, spodbuda, srce, sreča, strpnost, uroki, uspeh, ustvarjalnost, varnost, vzkipljivost, zastrupitve, zaupanje, zvestoba…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvalimonino rumena do svetlo zelena
Trdota (Mohs)6-7
Gostota2.58-2.64
Lomni količnik1.530-1.539
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Polska, Nemčija, Rusija, Zimbabve, Južna Afrika, Tanzanija, Indija, Kazakstan, Madagaskar, Brazilija, Arizona, Kalifornija, Oregon, Avstralija…

 Nega

  • Hrizopras lahko varno očistite s toplo milnico in mehko krpo. Ne uporabljajte težkih gospodinjskih kemikalij. Hrizopras lahko zbledi, če je izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo, jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske.
  • Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai21 (koda je veljavna do 31.12.2021)!

Horoskop

  • Bik, Dvojčka, Tehtnica, Rak, Škorpijon