Jaspis

Zgodovina

 • Jaspis je vrsta silicijevega dioksida. Ime »Jaspis« izhaja iz grške besede za »pikčast kamen«. Ime se nanaša na njegov običajno večbarven, črtast, pikčast ali ognjen videz. Jaspis lahko nastane v skoraj vseh barvah. Najpogostejši vzorci Jaspisa vključujejo zanimive marmorne vzorce, orbitalne obroče, črte in pike.
 • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Ahat Jaspis, Basanit, Brecia Jaspis, Črni Jaspis, Dalmatinski Jaspis, Egipčanski Jaspis, Jaspis Kambaba, Krvavi Jaspis, Leopardova Koža, Mokait, Oceanski Jaspis, Pokrajinski Jaspis, Rdeči Jaspis, Rdeči Malahit, Riolit, Rumeni Jaspis, Sileks, Turitela Jaspis, Zebrasti Jaspis, Zeleni Jaspis…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

 • alergije, astralno potovanje, avra, bolečine, čustva, energija, koža, kri, krvavitve, ledvice, mir, negativna energija, odgovornost, okrevanje, imunski sistem, instinkt, pogum, potrpežljivost, prebava, prebavila, prizemljitev, razstruplja organe, regeneracija tkiva, sevanja, srce, stopala, strah, tolažba, ustvarjalnost, vročina, vzgoja, zaščita, želodec…
 • Brecia Jaspis je dober za prizemljitev in zaščito. Poveča organizacijske sposobnosti in razvoj ustvarjalnosti. Spodbuja empatijo in nam pomaga pri alergijah. Absorbira negativno energijo. Čisti in stabilizira avrično polje. Odličen je za razstrupljanje telesa.Pomaga pri težavah s srcem in krvjo.
 • Črni Jaspis je zaščitni kamen in je odličen za prizemljitev. Koristen je pri lajšanju vseh vrst bolečin. Pomaga nam pri težavah z želodcem in stopali. Uravnoveša minerale v telesu ter nam nudi pomoč pri okrevanju po dolgotrajni bolezni ali operaciji.
 • Dalmatinski Jaspis je prizemljitveni kamen. Čisti kri, avro in vse druge nefunkcionalne energije. Krepi imunski sistem. Pomaga uskladiti čustva in ohranja mirnost. Opazne črne pike so črni Turmalini, ki zelo dobro absorbirajo negativno energijo.
 • Leopardova Koža – jetra, mir, moč, negativna energija, plodnost, prebavni sistem, pretok krvi, stabilnost, stres, šibkost, težave z ledvicami, trebuh, vitalnost, vranica, zaščita, žolčnik…
 • Mokait Jaspis je močan zdravilni kamen. Poveže nas z energijami zemlje, kar omogoča večjo povezavo z instinktom. Prinaša intuitivno razumevanje naravnega razvoja duha. Uravnava in izboljša pretok energije med čakrami. Pomaga pri upočasnjevanju procesa staranja.
 • Oceanski Jaspis pomaga pri sprejemanju odgovornosti in potrpežljivosti. Izboljša prebavni proces in odpravlja toksine, ki povzročajo telesni vonj in bolezni. Je kamen veselja. Spodbuja globoko sprostitev. Pomirja žalost iz preteklosti in nam vliva optimizem. Umirja stres in spodbuja mir. Stabilizira avro. Je odličen pripomoček k meditaciji. Uporablja se ga kot talisman potrpljenja.
 • Pokrajinski Jaspis povečuje ustvarjalnost. Prinaša tolažbo in zmanjšuje strah. Odvaja strupe iz telesa in krepi imunski sistem. Pomaga pri kožnih boleznih in pri bolezni ledvic. Zmanjšuje sevanja. Je zaščitni in negovalni kamen, ki nam bo prinesel udobje v težkih trenutkih. Je odličen kamen za vse umetnike, ki iščejo inspiracijo. Prinaša varnost in stabilnost v naše življenje.
 • Rdeči Jaspis se lahko uporablja v astralnih potovanjih in nas močno prizemljuje. Pomaga nam najti pravico in nas hkrati uči prevzemati odgovornost. Odvrača nas od situacij, ki za nas niso dobre. Krepi imunski sistem in lajša različne vrste bolečin. Zaustavlja krvavitve in pomaga pri povišani telesni temperaturi. Nevtralizira sevanje in druge oblike okoljskih in elektromagnetnih onesnaževanj. Čisti in stabilizira avro.
 • Rumeni Jaspis je zaščitni kamen. Nevtralizira sevanje in druge oblike okoljskih in elektromagnetnih onesnaževanj. Je kamen vzgoje. Pomaga pri motnjah želodca in prebavil, lajša težave pri napenjanju in spodbuja regeneracijo tkiva. Razstruplja organe in pomaga pri prebavi. Prinaša pogum in daje zaščito. Podpira nas v času stresa in tesnobe ter pomaga umiriti živce in čustva.
 • Zebra Jaspis (Pajkova Mreža Jaspis) je odličen za prizemljitev in stabilizacijo. Je zelo primeren kamen za tolažbo ter ugodno deluje na auro in čakre. Koristen je za vse, ki okrevajo po bolezni ali poškodbi.
 • Zeleni Jaspis je kamen ravnotežja. Zdravi in sprošča bolezni in razne obsedenosti. Krepi imunski sistem in razstruplja telo. Ščiti pred onesnaževanjem. Pomaga pri boleznih kože. Zdravi bolezni iz zgornjega dela trupa in prebavnega trakta.

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvaopečnato rdeča
Trdota (Mohs)6.5- 7
Gostota2.58-2.91
Lomni količnik1.540
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

 • Avstralija, Brazilija, Kanada, Egipt, Indija, Indonezija, Kazakstan, Madagaskar, Mehika, Rusija, Urugvaj, Venezuela, Arizona, Kalifornija, Idaho, Oregon, Teksas, ZDA…

Nega

 • Jaspis je mogoče enostavno očistiti s toplo milnico in mehko krpo ali krtačo. Bodite prepričani, da ga dobro sperite, da odstranite morebitne ostanke milnice. Jaspis je precej porozen, kar omogoča da se hitro obarva, saj enostavno absorbira druge kemikalije in barve. Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju vročini, saj lahko ogrevanje trajno spremeni barvo vaših kamnov. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske.
 • Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

 • Lev, Devica, Škorpijon, Vodnar, Oven