Kalcit

Zgodovina                                                                  

 • Kalcit je najbolj stabilna oblika Kalcijevega Karbonata in primarne rude Kalcija. Kalcijevi Karbonati so zelo bogata skupina mineralov in so v najčistejši obliki popolnoma brezbarvni z odlično prosojnostjo. Kalcit je primarni mineral, ki ga najdemo v Metamorfnem Marmorju in je tudi običajna sestavina sedimentne kamnine, kot je Apnenec, ki pogosto vsebuje organske snovi (vključno z ostanki lupin morskih organizmov). Biseri in Korale imajo zelo podobno sestavo kot Kalcit. Kalcit je precej mehak in krhek v primerjavi z drugimi vrstami kamnov. Kalcit se pogosto zamenja s Kvarcem in Sadro. Je precej mehkejši od Kvarca in bistveno težji od Sadre. V svoji čisti obliki je popolnoma brezbarven. Različno barvo mu dodajo nečistoče Železa, Mangana, Cinka, Magnezija in Kobalta. Najpogostejše barve Kalcita so bela, siva, rumena, oranžna, zelena, rdeča in modra.
 • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Islandski Dvolomec, Modri Kalcit, Oranžni Kalcit, Pasji Zobje, Rumeni Kalcit, Zeleni Kalcit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

 • depresija, duhovnost, hrbet, imunski sistem, inkontinenca,intuicija, jetra, komunikacija, kosti, mir, moč, modrost, negativnost, oči, optimizem, prizemljitev, samozavest, sečila, spomin, sreča, strah, ščitnica, travme, trebušna slinavka, učenje, uspeh, ustvarjalnost, utrujenost, veselje, vranica, zadovoljstvo, zaščita, zobje, živci…
 • Modri Kalcit je kristal miru. Je miroljuben kristal, ki nam pomaga obdržati potrpežljivost v provokativnih situacijah. Je odličen pomočnik pri pogajanju. Izboljšuje živčne impulze v telesu. Je zelo koristen za kreativno vizualizacijo in sanje. Ugodno deluje na kosti in sklepe ter uravnava količino kalcija v telesu. Pomaga izboljšati absorpcijo pomembnih vitaminov in mineralov v telesu. Pozitivno deluje na razvoj kosti in zobne sklenine ter regulira delovanje ščitnice. Pomirja živce, zmanjšuje strahove, spodbujanje počitek in sprostitev. Aktivira intuicijo in notranji pogled. Pomaga pri spominu in učenju. Vzpodbuja lažjo in mirno komunikacijo.
 • Oranžni Kalcit velja za zaščitni kamen. Pomaga povezati duhovno sfero s fizičnega telesa. Energizira telo, povečuje ustvarjalnost in nam je v pomoč pri čustvenih situacijah. Krepi voljo in odstranjuje depresijo. Sprošča pretekle travme, omogoča optimizem in veselje. Pomaga pri obolenjih sečil, jeter in vranice. Pomaga pri inkontinenci in kronični utrujenosti.
 • Rumeni Kalcit na dušo deluje pomirjajoče in osvežujoče. Uravnoveša telo in duha. Prinaša nam energijo in nam daje moč izpeljati načrtovane ideje. Je kamen sreče, zadovoljstva in uspeha. Z njegovo pomočjo bomo težje sprejemali negativne energije. Dviguje samozavest. V prostor nam prinaša sončno energijo in voljo do življenja. Pomaga pri boleznih kosti, jeter, vranice in trebušne slinavke. Priporočajo ga sladkornim bolnikom.
 • Zeleni Kalcit je kristal očiščenja. Ima zelo močno odvajalno funkcijo, ki omogoča očiščenje negativnih energij, stresa in napetosti v telesu.  Pomaga pri čustvenem in duševnem ravnovesju. Z njegovo pomočjo lahko osvobodimo blokirana čustva. Pomaga pri topljenju starih energetskih vzorcev in prepričanj. Fizično stimulira imunski sistem. Pomaga nam v času duševnih sprememb ali velikih prehodov.

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

 Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCaCO3
Barvabela, siva, rumena, oranžna, zelena, rdeča in modra
Trdota (Mohs)3
Gostota2.69-2.71
Lomni količnik1.486-1.660
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

 • Mehika, ZDA, Islandija, Nemčija, Namibija, Češka…

Nega

 • Kalcit zahteva veliko oskrbe in nežnosti pri čiščenju, saj se lahko hitro opraska. Zelo je občutljiv na kisline, zato se izogibajte močnim čistilnim sredstvom, vključno z belilom in kislino. Ne uporabljajte ultrazvočnih čistil ali parnikov. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
 • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

 • Rak, Ribi, Lev, Tehtnica