Karneol

Zgodovina

  • Karneol je bil poimenovan po rdeče-oranžni Kornel češnji in spada v skupino Kvarc mineralov. Razvrščen je po svoji izraziti barvi, ki je opredeljena kot rdeče-oranžna do rjavo-rdeča barva vrste Kvarca. Svojo barvo pridobi z Železovimi nečistočami, ki se tvorijo v brezbarvnih kristalih Kvarca.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Marelični Ahat…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • bolečina, depresija, dlesni, hujšanje, imunski sistem, jetra, koža, kri, krvavitve, ledvice, mehur, menstruacija, mir, negativna energija,  neprištevnost, oči, pljuča, plodnost, pogum, porod, prebava, prekrvavitev, prostata, rane, revma, slabokrvnost, slabost, sreča, trebuh, veselje, vitalnost, vranica, zaščita…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

 Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvakrvavo rdeča do rdeče-rjava
Trdota (Mohs)6-7
Gostota2.59-2.61
Lomni količnik1.530-1.539
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Indija, Brazilija, Urugvaj, Madagaskar in ZDA.

Nega

  • Karneol je mogoče enostavno očistiti s toplo milnico in mehko krpo ali krtačo. Bodite prepričani, da Karneol dobro sperete, da odstranite vse preostale ostanke milnice. Kot pri večini drugih kamnov, se izogibajte uporabi težkih gospodinjskih kemikalij, saj le te lahko trajno poškodujejo barvo kamnov. Morali bi se izogniti tudi daljšemu izpostavljanju vročini, saj lahko toplota poškoduje ali spremeni barvo vaših kamnov. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske.
  • Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Bik, Rak, Lev, Tehtnica, Devica