Kianit

Zgodovina

  • Kianit je kamen kakovosti Aluminijevih Silikatov. Njegovo ime izhaja iz grške besede »kuanos« ali »kyanos«, kar pomeni »globoko modra« (njegova tipična modra barva). Kianit je lahko tudi brezbarven, bel, siv, zelen, oranžen ali rumen.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Disten…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • blokade, čustva, dihalni organi, frustracije, govorništvo, grlo, iluzije, jetra, jeza, komunikacija, krvni pritisk, meditacija, mišice, možgani, negativna energija, optimizem, prebavni organi, razočaranje, samoizražanje, sanje, sprostitev, stres, ščitnica, vizija, živci…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaAl2OSiO4
Barvamodra do prosojna, modro-zelena, rjava
Trdota (Mohs)4 -4.5 (vzdolž osi); 6-7 (po oseh)
Specifična teža3.53 do 3.70
Lomni količnik1.710 do 1.734

Izvor in viri minerala

  • Avstrija, Burma, Brazilija, Kambodža, Indija, Kenija, Nepal, Rusija, Srbija, Švica, Tanzanija, ZDA,  Zimbabve…

Nega

  • Kianit je dokaj vzdržljiv, vendar je v primerjavi z mnogimi drugimi dragimi kamni nekoliko krhek. Izogibajte se uporabi ultrazvočnega ali parnega čistilnika in se izogibajte belilu ali drugih kemikalij in čistil. Pri čiščenju Kianita uporabite le vodo in blago milo. Kamen obrišite z mehko krpo in dobro sperite, da odstranite ostanke milnice. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske.
  • Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai21 (koda je veljavna do 31.12.2021)!

Horoskop

  • Oven, Bik, Tehtnica