Lepidolit

Zgodovina

  • Lepidolit spada v skupino Sljude in ni opredeljen kot kamen. Prvič so ga odkrili v 18. stoletju, ko je bil imenovan kot Lilalit zaradi svoje sivkine barve. Vendar pa so ga znanstveniki kasneje preimenovali v Lepidolit po grški besedi »lepidos«, kar pomeni »lestvica«. Ime se nanaša na njegov luskasti videz s kosmiči Litija. Lepidolit se pojavlja v Granitnih pegmatitih in je večkrat najden z drugimi kristali kot so Turmalin in Kvarc.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena:  Lilalit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • anoreksija, bipolarna motnja, blokade, čustva, depresija, duhovnost, jeza, kozmična zavest, mir, negativnost, nervoza, odločitve, panika, poslovni uspeh, razum, stres, travma, tretje oko, zasvojenost…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaK(Li,Al)3(Al,Si,Rb)4O10(F,OH)2
BarvaRoza, vijoličen, rdeč, vijolično-zelen, rumen, bel in prosojen
Trdota (Mohs)2.5-3
Gostota2.80-2.90
Lomni količnik1.525-1.586
Kristalni sistemMonoklinski

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Rusija, ZDA, Kanada, Švedska, Nemčija, Finska, Češka, Japonska, Zimbabve in Madagaskar.

Nega

  • Lepidolit je lahko precej občutljiv na močan pritisk, visoke temperature in ostre gospodinjske kemikalije in čistila. Izogibajte se izpostavljanju Lepidolita belilom ali žveplovi kislini. Lepidolit očistite s toplo milnico. Kamen obrišite z mehko krpo in se prepričajte, da je dobro spran, da odstranite morebitne ostanke milnice. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Tehtnica