Mokait

Zgodovina

  • Mokait je Avstralski Jaspis, ki izvira iz Mooka Creek (Zahodna Avstralija). Je vrsta Kalcedona, ki je mikrokristalna vrsta Kvarca. Združuje svetlejše barve rumenega in rdečega Jaspisa. V tradicionalnem avtohtonem jeziku beseda »mooka« pomeni »tekoča voda« in se nanaša na mnogo izvirov, ki se izlivajo na območju Mooka. Mokait vsebuje skeletne ostanke radiolarijev, mikroskopskih protozonov s trdo silikatno lupino, ki so bili deponirani več tisoč let kot usedlina v plitvih predelih morja. Ko je voda usahnila so se ostanki strnili z dodatkom silicijevega dioksida skupaj z drugimi minerali, ki so kreirali čudovite kombinacije rdeče, bordo rdeče, gorčično rumene, smetanove, bele, rjave, lisaste in vijolične barve Mokaita.
  • Mokait je opisan kot Čert, Opalit ali Kalcedon oz. kot kombinacija vseh treh. Obstajajo tudi redki pojavi črnih Dendritnih vključkov v Mokaitu, ki se pri brušenju pokažejo kot Dendritna drevesa in znatno povečajo njegovo vrednost. Za Mokait se uporablja ogromno imen in izrazov. Domačini trdijo, da je pravilno ime za njega Mokait oz. angleško Mookaite.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Čert, Kalcedon, Moakit, Mok, Mok Jaspis, Mokalit, Mokerit, Mokit, Moukit, Opalit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • čustva, ideje, imunski sistem, kila, krvni pritisk, meditacija, mir, moč, negativna energija, negativnost, odločanje, optimizem, organi, pogum, prizemljitev, ravnovesje, razburjenje, razočaranje, samozavest, stabilnost, stres, tkivo,  ustvarjalnost, zaščita, želodec, žleze…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvardeča, rumena, rjava, vijolična
Trdota (Mohs)6-7
Gostota2.58-2.91
Lomni količnik1.540
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Avstralija

Nega

  • Mokait je lahko precej občutljiv na močan pritisk, visoke temperature in ostre gospodinjske kemikalije in čistila. Izogibajte se izpostavljanju Mokatia belilom ali žveplovi kislini. Mokait očistite s toplo milnico. Kamen obrišite z mehko krpo in se prepričajte, da je dobro spran, da odstranite morebitne ostanke milnice. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske.
  • Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Rak, Kozorog, Oven, Škorpijon