Rubin

Zgodovina

  • Rubin je vrsta Korunda. Zaradi prisotnosti Kroma ima čudovito rdečo barvo. Korund, ki se pojavlja tudi v drugih barvah je razvrščen kot Safir. V čisti obliki je Korund brezbarven. Beseda »Korund« prihaja iz Tamil besede »Kurundam«, kar pomeni »Rubinasti Safir«. Po angleškem imenu »Ruby« pa izhaja beseda iz latinščine »Ruber«, kar pomeni rdeče. Najbolj zaželjena Rubinova barva je bogato temno rdeča s pridihom modre, ki je znana kot »golobja kri«.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • anemija, energija, glavobol, hujšanje, imunski sistem, infekcije, izčrpanost, kri, krvavitve, krvni obtok, levkemija, menstrualne bolečine, moč, motivacija, negativna energija, negativnost,  nespečnost, nočne more, oči, osredotočenost, plodnost, pogum, poškodbe, prebava, presnova, spontanost, timus, veselje, vitalnost, vranica, zaupanje, živčni sistem…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaAl2O3:Cr
Barvagloboko rdeča
Trdota (Mohs)9
Gostota3.97-4.05
Lomni količnik1.760-1.772
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Mjanmar, Tajska, Šrilanka, Tanzanija, Afganistan, Avstralija, Brazilija, Indija, Kambodža, Kenija, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Nepal, Pakistan, Zimbabve, Tadžikistan, ZDA in Vietnam.

Nega

  • Za čiščenje vaših Rubinov preprosto uporabite toplo milnico in mehko krpo. Kot pri večini dragih kamnov ultrazvočna čistila in parniki niso priporočljivi. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Oven, Rak, Lev, Škorpijon, Strelec, Kozorog