Rutil

Zgodovina                                                                  

  • Rutil se imenuje  po latinski besedi »rutilah«, kar pomeni zlato rdeče in omenja njegovo barvo, ki je še posebej vidna pod lučjo. Ko se Rutil pojavi v Kvarcu, Kunzitu in Hematitu ga poimenujejo tudi »Angel Hair«, kar pomeni »angelski laski«. Rutil je Titanova ruda. Nastaja v čudovitih iglastih vključkih. Rutilove iglice imajo zelo lepe vzorce in na videz delujejo kot miniaturne skulpture. Vsak Rutil je precej edinstven oz. unikaten. Nekateri imajo zelo tanke, kot lasje podobne igle, drugi pa imajo gosto skupino debelejših igel. Majhne iglice Rutila, ki so najdene v kamnih, povzročajo optični fenomen, ki je poznan kot zvezda. Rutilni kristali pogosto tvorijo komolčne ali ciklične dvojčke.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Angelski Laski,  Sagenit, Venerini Lasje…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • astralno potovanje, avra, bronhitis, čustva, depresija, dihala, duhovnost, epilepsija, impotenca, intuicija, jasnost, meditacija, možgani, odnosi, rane, ravnovesje, regeneracija celic, sanje, travme, žile, živci…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaTiO2
Barvardeča, rjavo-rumena, rjavo-rdeča, rumena, sivo-črna, črna, rjava, modra, vijolična
Trdota (Mohs)6-6.5
Gostota4.20-4.30
Lomni količnik2.613-2.909
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Kirgistan, Mjanmar, Rusija, Šri Lanka…

Nega

  • Rutil je lahko precej občutljiv na močan pritisk, visoke temperature in ostre gospodinjske kemikalije in čistila. Izogibajte se izpostavljanju Rutila belilom ali žveplovi kislini. Rutil očistite s toplo milnico. Kamen obrišite z mehko krpo in se prepričajte, da je dobro spran, da odstranite morebitne ostanke milnice. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Dvojčka, Bik, Devica