Safir

Zgodovina

  • Ime Safir prihaja iz grške besede »Sappherios«, kar pomeni »modro«. Safir je vrsta minerala Korund. Ime Korund prihaja iz besede »Kuruvindam«, kar pomeni »Rubinasti Safir«. Naravni Safirji so precej bledi in imajo svetlo barvo. Le majhen odstotek Safirjev kaže žive in intenzivne barve brez dodatnih tretmajev. Barvasti Safir se pogosto omenja kot »Fancy Safir«. »Fancy Safir« se običajno trguje pod posebnimi imeni kot so Rumeni Safir, Zeleni Safir ali Vijoličen Safir.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Leukosafir, Orientalski Ametist, Orientalski Smaragd, Orientalski Topaz, Padparadža…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • bolečine, depresija, duhovnost, hiperaktivnost, hipofiza, hormoni, iskrenost, krvni pritisk, ledvice, mir, modrost, neodločnost, ravnovesje, resnica, revma, sevanje, srce, strah, telepatija, veselje, volja, vročina, zvestoba, živci, žolč…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaAI2O3
Barvamodra
Trdota (Mohs)9
Gostota4.00-4.10
Lomni količnik1.760-1.772
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Mjanmar, Šri Lanka, Indija, Avstralija, Afrika, Kambodža, Brazilija in ZDA .

Nega

  • Safir preprosto očistite z mehko krpo ali krtačo in toplo milnico ter ga dobro sperite, da odstranite morebitne ostanke milnice. Safir lahko pri visoki vročini spremeni barvo, zato se izogibajte velikim temperaturnim nihanjem. Izogibajte se tudi uporabe vseh vrst težkih gospodinjskih kemikalij in čistil, vključno z belilom ali kislino, saj lahko kemikalije povzročijo korozijo. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Devica, Tehtnica, Strelec, Vodnar, Ribi, Oven, Bik, Dvojčka