Topaz

Zgodovina

  • Nekateri verjamejo, da je Topaz srednje angleška beseda, ki je bila pridobljena iz stare francoske besede »topace« in latinske »topazus«. Izvor besede je v grški besedi »topazios« ali »topazion«, ki je starodavno ime za otok v Rdečem morju, kjer so stari grki kopali rumeni kamen za katerega so verjeli, da je Topaz. Beseda Topaz bi lahko prav tako izhajala iz besede »tapas«, kar pomeni »ogenj«.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Cesarski Topaz, Hiacintni Topaz, Topaz Imperial, Zlati Topaz…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • anemija, depresija, dihala, glavobol, govor, gripa, grlo, hemoroidi, izčrpanost, krvni obtok, krvni pritisk, ljubezen, mandlji, menopavza, moč, nespečnost, očesna mrena, samoizražanje, samozavest, sreča, strah, velikodušnost, veselje, zaskrbljenost, zdravje, zobobol, živčni sistem…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaAl2SiO4(F,OH)2
Barvasvetlo modra
Trdota (Mohs)8
Gostota3.49-3.57
Lomni količnik1.606-1.638
Kristalni sistemRombični

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Afganistan, Avstralija, Irska, Mjanmar, Kitajska, Nemčija, Japonska, Madagaskar, Mehika, Namibija, Nigerija, Pakistan, Rusija, Zimbabve, Šri Lanka, Ukrajina, ZDA…

Nega

  • Za čiščenje Topaza preprosto uporabite milnico in mehko krpo. Bodite prepričani, da ste kamen dobro sprali in odstranili ostanke milnice. Kot pri večini drugih kamnov ultrazvočna čistila in parniki niso priporočljiva. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Lev, Škorpijon, Strelec, Tehtnica