Turkiz

Zgodovina

  • Ime »Turkiz« izhaja iz francoske besede »turqueise« (kar pomeni »turški kamen«) saj so ga turki prvi uvozili v Evropo. Turkiz je običajno modro-zelene barve z rjavo-črnimi žilami matrice, ki tečejo skozi njega. Turkiz kopljejo po vsem svetu. Vsaka lokacija mu daje posebno barvo in lastnosti, ki sega od svetlo nebesno modre (sleeping beauty iz Arizone) do grobe, organsko rumeno zelene barve iz Afrike.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • alergije, anoreksija, blaginja, grlo, impotenca, komunikacija, migrena, mir, možgani, noge, očesna mrena, oči, pljuča, ravnovesje, razumevanje, stopala, strah, stres, ščitnica, uspeh, ušesa, virusi, vodstvo, vrat, vročina, zaščita, želodčna kislina, želodec…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O
Barvanebesno modra, modro-zelena, zelena
Trdota (Mohs)5-6
Gostota2.60-2.90
Lomni količnik1.610-1.650
Kristalni sistemTriklinski

Izvor in viri minerala

  • Iran, Afganistan, Argentina, Avstralija, Brazilija, Kitajska, Izrael, Mehika, Tanzanija, ZDA…

Nega

  • Turkiz je porozen, kar pomeni, da ga lahko kemikalije poškodujejo. Pri čiščenju Turkiza uporabite le čisto vodo in mehko krpo. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Škorpijon, Strelec, Vodnar, Ribi, Bik