Turmalin

Zgodovina

 • je že stoletja znan pod imenom Šorl (schorl). Ime Turmalin prihaja iz besede »tura mali«, ki izhaja iz Šri Lanke in pomeni neznani mineral različnih barv. Turmalin ima največjo paleto barv. Najbolj pogosta barva Turmalina je črna, vendar se ga lahko najde v vseh barvah mavrice. Vrste Turmalina: Rubelit (rdeč-roza), Indigolit (moder), Verdelit (zelen), Dravit (rjav), Akroit (brezbarven-prozoren), Šorlit (črn), Paraiba (živo zelen), Elbait (zeleni z rdečo sredico – Watermelon Turmalin)
 • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Akroit, Dinjasti Kremen, Dravit, Elbait, Indigolit, Lubenični Turmalin, Rubelit, Šorl, Šorlit, Verdelit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

 • bolečina, čustvena stabilnost, ljubezen, moč, modrost, negativna energija, negativnost, panika, pogum, potrpežljivost, predanost, prijateljstvo, prizemljitev, sočutje, srce, stabilnost, strah, strast, stres, veselje, zmeda…
 • Roza Turmalin predstavlja ljubezen do človeštva in humanitarnost ter sočutje do drugih. Prinaša krepost brezpogojne ljubezni in prijateljstva. Dober je za ljudi, ki imajo zlomljeno srce, saj spodbuja ljubezen in nežno razprši čustveno bolečino ter raztaplja moteče občutke. Pomirja negativna čustva, ki vznemirjajo odnose. Primeren je za ljudi, ki jih je strah, imajo napade panike ali pa potrebujejo nekaj, kar bi jim pomagalo pozdraviti svojo notranjo zmedo.
 • Lubenica Turmalin je kamen sprave. Spodbuja sočutje in bistro glavo. Izžareva energijo, ki privlači denar. Dober je za prijateljstvo in prizemljitev.
 • Modri Turmalin ustvarja zavezo k uresničevanju posameznikovih ciljev in uporabnika ščiti pred nevarnostmi.
 • Črni Turmalin odganja negativno energijo. Priporočljivo je, da ga nosijo ljudje, ki so obkroženi z negativnostjo. Pomaga nam v času krize. Odganja stres, uravnava hormone in ugodno vpliva na kožo. Turmalin nas bo ščitil dokler ne bomo dovolj močni. Neguje notranjo modrost, pogum, stabilnost in potrpežljivost. Krepi imunski sistem. Uravnoveša levo in desno polovico možganov in razstruplja telo. Je zelo koristen pri boleznih pljuč (bronhitis, pljučnica). Pospešuje celjenje ran in lajša bolečine. Povečuje duhovnost. Preprečuje psihične napade in zmanjšuje vplive sevanj. Odbija in blokira negativne energije. Pomaga nam  pred negativnimi misli ljudi. Harmonizira in ščiti vse čakre.
 • Rdeči Turmalin v nas gradi notranjo moč in modrost, saj združuje srce in telo v ljubezni in strasti. Prav tako prinaša veselje, čustveno stabilnost, sočutje in predanost.
 • Zeleni Turmalin nas uči gledati s srcem. Privablja uspeh in obilje. Uporablja se ga za pospešitev duhovnega razvoja. Osvežuje voljo in moč. Zelo dobro služi duhovno odprtim in razvitim ljudem. Spodbuja moč in vitalnost. Je zaščitni kamen, ki uravnoteži in uskladi vse čakre. Zagotavllja občutek miru. Turmalin nas prizemlji in pomaga pri stresu ter napetosti.
 • Rjavi Turmalin spodbuja samozdravljenje. Čisti kri, zdravi črevese bolezni in spodbuja telesno regeneracijo. Ugodno deluje na vse notranje organe in kožo. Uporablja se za pomoč pri zasvojenosti.  Odpravlja blokade in je odličen za prizemljitev. Pomaga pri razumevanju. Spodbuja praktičnost in stabilnost.

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Barvačrna, rjava, zlata, modra, vijolična, zelena, roza, prozorna-prosojna
Trdota (Mohs)7-7.5
Specifična teža3.06-3.26
Lomni količnik1.635-1.650
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

 • Brazilija, Afganistan, Avstralija, Burma, Indija, Italija, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Namibija, Nepal, Nigerija, Pakistan, Rusija, Šri Lanka, Švica, Tanzanija, ZDA, Zaire, Zambija in Zimbabve.

Nega

 • Turmalina ne čistite z ultrazvočnim čistilcem ali parnikom. Turmalin enostavno očistite z blagim milom in hladno vodo. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
 • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai21 (koda je veljavna do 31.12.2021)!

Horoskop

 • Devica, Tehtnica, Kozorog, Lev, Vodnar