Zoisit

Zgodovina

  • Zoisit je bil prvotno imenovan Saulapit zaradi mesta Saulape na avstrijskem koroškem. Ime Zoisit je uvedel A.G. Werner leta 1805 v čast Sigmundu Zoisu (1747-1819), avstrijskemu učenjaku, ki je financiral zbirateljsko ekspedicijo. Od barona Zoisa je Werner dobil primerek iz Saualpeja, ki ga je leta 1804 našel trgovec z minerali Simon Prešern. Rubin Zoisit je naravna kombinacija kristalov Rubina in Zoisita. Znan je tudi kot Aniolit. To ime izhaja iz Masajske besede za »zeleno« (anyoli). Druge različice imen so »Rubin v Zoisitu« in »Tanganika umetniški kamen«. Rubin Zoisit je prvič odkril Tom Blevins v rudniškem mestu Longido (Tanzanija). Tanzanija je edini vir za čudovite primerke Rubin Zoisita. Blevins je sprva mislil, da je leta 1949 našel ogromne depozite Rubina, vendar se je kasneje izkazalo, da je to zelena Zoisitova matrica z velikimi vključki večinoma neprozornega Rubina. Rubin Zoisit se lahko zelo razlikuje po barvi, vzorcu in trdoti. Zoisit zagotavlja zemeljsko zeleno barvo, medtem ko Rubinovi vključki dajejo rožnate in rdeče poudarke.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • tesnoba, astralno potovanje, bakterijska okužba, kri, pogum, strah, plodnost, frigidnost, harmonija, zdravljenje, srce, impotenca, veselje, meditacija, nihanje v razpoloženju, negativna energija, strast, potrpežljivost, psihična sposobnost, samokontrola, samopodoba, spolna moč, duhovnost, spontanost, moč…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCa2Al3[Si2O7][SiO4]O(OH)
Barvaprosojna, vijolična, sivo-bela, siva, rumeno-rjava, rumena, roza, zelena
Trdota (Mohs)6.5- 7
Specifična teža3.35
Lomni količnik1.691-1.700

Izvor in viri minerala

  • Zoisit: Afganistan, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brazilija, Bolgarija, Kanada, Čile, Kitajska, Češka, Poljska, Danska, Ekvador, Indija, Irska, Italija, Jamajka, Japonska, Kazakstan, Madagaskar, Mehika, Nova Zelandija, Norveška, Tanzanija, Slovenija…
  • Rubin-Zoisit: Tanzanija

Nega

  • Zoisit je mogoče enostavno očistiti s toplo milnico in mehko krpo ali krtačo. Bodite prepričani, da ga dobro sperite, da odstranite morebitne ostanke milnice. Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju vročini, saj lahko ogrevanje trajno spremeni barvo vaših kamnov. Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske. Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Oven, Vodnar