Ametist

Zgodovina

  • Ametist je eden izmed najbolj dragocenih kamnov, ki pripadajo skupini kvarc (kremenova skupina mineralov). Spada med makro kristalne veje kremena. Ametistovi kristali rastejo na notranji površini Ahatnih geod, ki lahko zrastejo tudi do več centimetrov. Geode, ki vsebujejo Ametist pa pogosto dosežejo tudi več metrov v višino. Njegova veličastna barva, ki se giblje v razponu od globoko vijolične do bledo sivkasto-vijoličaste je odvisna od prisotnosti aluminija, mangana in železa. Ametist se lahko pojavi tudi kot rdečkasto-vijolično ali rumeno-vijolične barve (odvisno od kombinacije mineralov v kremenu).
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Madeirski Topaz, Prasiolit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • Vijolični Ametist – alkoholizem, astma, črevesje, epifiza, epilepsija, glavobol, trebušne motnje, hipofiza,hrbet, inteligenca, intuicija, koža, lasje, migrena, mir, nespečnost, otekline, pljuča, poškodbe, psihosomatska obolenja, samozavest, slabost, sladkorna neravnovesja, spokojnost, strah, udarci, zle misli, živčni sistem…
  • Zeleni Ametist (Prasiolit) – toksini, tumor, razjede, rast, blokade, želodčna kislina, blaginja, bogastvo, materialne dobrine, obilje, sreča, motivacija, negativna energija, samozavest, skrbi, srce, sreča, veselje, sočutje …

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvavijolična (lila), vijolično-rdeča
Trdota (Mohs)7
Gostota2.65
Lomni količnik1.543-1.554
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Šri Lanka, Indija, Urugvaj, Madagaskar, Nemčija, Avstralija, Mehika, Afrika, Rusija, ZDA…

Nega

  • Ta kamen je precej trd in vzdržljiv, zato se ga lahko očisti s parnikom in ultrazvočnim čistilcem. Ametist je mogoče enostavno čistiti s toplo vodo in blagim milom. Obrišite ga z mehko krpo. Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju vročini, saj lahko Ametistu povzroči trajne poškodbe.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Devica, Strelec, Kozorog, Vodnar, Ribi