Aventurin

Zgodovina

  • Aventurin je vrsta Kvarca (Kremena). Lesketajoči vključki so običajno sestavljeni iz Sljude, ki se običajno pokažejo v Aventurinu kot srednje temna do temno zelena barva s srebrno zelenim ali modrim leskom. Poleg Sljude so prisotni tudi Hematit in Goetit, ki povzročijo značilno lesketanje (aventurizacija/avanturizacija). Aventurin se giblje od svetlo do temno zelene barve. Močna prisotnost Fuksita pomeni, da je Aventurin tehnično opredeljen kot kamnina in ne kot mineral. Kljub temu, da je najpogostejša barva Aventurina zelena, ga lahko najdemo tudi v rjavi, oranžni, rumeni, rdeči ali modri barvi.
  • Kvarc se stoletja uporablja za izdelavo nakita iz dragih kamnov in drugih okrasnih predmetov. Nekatera prvotna orodja, ki so jih odkrili v Etiopiji (Omo Valley) so bila sestavljena iz kremena. Veliko orodij iz Aventurina je starejših od dva in pol miljona let. Aventurin je vrhunski material za orodjarstvo, zaradi svoje odlične trdote in njegove izotropne krhkosti, ki omogoča, da se razmeroma enostavno oblikuje.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena:  Avanturin…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • arterioskleroza, blaginja, blokade, bolečine, čustva, dihala, glavobol, holesterol, infarkt, krvni obtok, migrena, nespečnost, pljuča, podpora, pogum, pozitivnost, presnova, sanje, sklepi, srce, sreča,tesnoba, tolažba, uravnovešenje, ustvarjalnost, vid, vnetja, živčni sistem…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvazelena, zlato-rjava
Trdota (Mohs)6.5
Gostota2.64-2.69
Lomni količnik1.544-1.563
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Brazilija, Čile, Japonska, Indija, Avstrija, Rusija,  Tanzanija…

Nega

  • Aventurin lahko očistite s toplo milnico in mehko krpo ali ščetko. Kot pri skoraj vseh poldragih in dragih kamnih, bi se morali izogibati uporabi težkih gospodinjskih kemikalij. Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju vročini, ker lahko povzroči škodo na kamnu.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Lev, Oven, Vodnar, Rak