Čaroit

Zgodovina                                                                  

  • Čaroit je redek silikatni mineral s kemično sestavo Fosforja, Kalcija in Natrija. Prvič so ga odkrili v reki Chara (Rusija) leta 1940, po kateri je dobil svoje ime. Murunov kompleks v Jakuti (Sibirija) je glavni vir Čaroitov. Barve Čaroita so nezmotljive in se gibljejo od lila do sivkine, svetlo vijolično do srednje temno lila. Večina Čaroitov kaže vijoličen odtenek in zelo edinstven vzorec, ki je pogosto črtkast ali v obliki peresa. Prav ti vzorci so specifični za Čaroit in so posledica med seboj povezanimi kompleksnimi vlaknastimi kristali. Nekateri Čaroiti imajo lahko tudi zelene, črne ali oranžne proge, ki so posledica vključkov in nečistoč Tinaksita in Agerina.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • alkoholizem, duhovnost, glavobol, jetra, krči, krvni pritisk, migrena, moč, negativnost, nespečnost, oči, poškodbe, pozitivnost, samospoštovanje, solarni pleksus, srčni utrip, tretje oko, ustvarjalnost, utrujenost, živci…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestava(K(Ca,Na)2Si4O10(OH,F)·H2O)
Barvavijolična, lila
Trdota (Mohs)5-6
Gostota2.54-2.58
Lomni količnik1.550-1.553
Kristalni sistemMonoklinski

Izvor in viri minerala

  • Sibirija

Nega

  • Čaroit je lahko precej občutljiv na močan pritisk, visoke temperature in ostre gospodinjske kemikalije in čistila. Izogibajte se izpostavljanju Čaroita belilom ali žveplovi kislini. Čaroit očistite s toplo milnico. Kamen obrišite z mehko krpo in se prepričajte, da je dobro spran, da odstranite morebitne ostanke milnice.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Strelec, Škorpijon, Tehtnica, Dvojčka, Devica