Jantar

Zgodovina

 • Jantar je 50-milijonov let stara fosilna drevesna smola iz prazgodovinskih borovih gozdov. Pogosto vsebuje okamenele žuželke, dlake sesalcev in druge organske snovi. Kosi Jantarja, ki vsebujejo te snovi, so običajno bolj dragoceni kot tisti brez (še posebej, če se je v njem ohranil celoten organizem). Največ Jantarja prihaja iz morskega dna. Včasih so Jantar pobirali kar na plaži, ko jih je naplavilo morje. Jantar, ki je bil dlje časa v pesku je običajno dolgočasen, umazan ter vsebuje sledi peska zato mora biti spoliran.
 • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Burmit, Gagat, Jet, Simetit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

 • astma, bolečine, bronhitis, frigidnost, hrustanec, impotenca, jetra, kašelj, kosti, ledvice, mehur, mir, negativna energija, odločnost, oslovski kašelj, pljuča, pogum, presnova, rane, rast zob in kosti, revma, samozavest,  sklepi, sluznica, spomin, srce, sreča, stres, ušesa,virusne infekcije, vranica, vročina, zobje, želodec, živci, živčni sistem…

Jantar za dojenčka? Zakaj?

 • Jantar je naravno sredstvo proti bolečinam. Naša telesna toplota sproži odvajanje njegovega olja, ki pomaga otrokom sproščanje med rastjo mlečnih zob. V ta namen so ga uporabljali že več desetletij v Evropi. Je odličen nadomestek za druga zdravila, ki lajšajo bolečine. Dojenčkom/malčkom so se občutno zmanjšali simptomi bolečin med rastjo zob, ko so imeli na sebi ogrlico iz Jantarja.

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Ponarejen Jantar?

Obstaja veliko ponaredkov Jantarja. Največkrat so ponaredki narejeni iz sledečih materialov:

 • Celuloid – prižgani Celuloid ima vonj po zažgani plastiki. Če ima vaš Jantar vonj po plastiki je le ta verjetno ponaredek narejen iz Celuloida. Celuloid ni tako goreč kot Jantar.
 • Kopal – je mlajša oblika drevesne smole in je zelo podobna Jantarju. Kopal se pri višji temperaturi stopi in ima zelo sladek vonj. Jantar se topi pri 150oC.
 • Stekloje bolj trdno in ga ni možno opraskati s kovino. Steklo odseva svetlobo in se razleti na koščke, če bi ga vrgli na tla.
 • Kazein – je narejen iz mleka. Je težji in zelo podoben plastiki. Če se ga zažge diši kot opečena plastika.
 • Fenolna smola – ima popolnoma enako obliko in barvo kot Jantar. Če Fenolno smolo zažgete in le ta nima smolnatega vonja je najverjetneje ponaredek.

TESTIRAJTE SVOJ JANTAR:

 • 1. Vizualen test Jantarja: Pravi Jantar je edinstven v svojem videzu. Nekatere pogoste pomanjkljivosti so majhne razpoke ali majhni zračni mehurčki. Jantarjeve bunkice se morajo malo razlikovati in oblika ne sme biti vedno okrogla, razen v primeru, ko je Jantar spoliran. Pri samem dotiku Jantarja mora biti le ta malo topel, kar pa ne velja pri večini drugih ponaredkov.
 • 2. Test s slano vodo: Za ta test potrebujete približno 7 čajnih žličk soli in srednje veliko skodelico vode. Sol dodajte v vodo in dobro premešajte, da se le ta popolnoma stopi. Jantar vržite v pripravljeno slano vodo. Pravi Jantar naj bi plaval v tej vodi, medtem ko se bo večina ponaredkov hitro potopila. Glavna pomanjkljivost tega testa je, da ni primeren za testiranje nakita, ki ima v njem nekaj kovin ali drugih sestavnih delov.
 • 3. Test z drgnjenjem: Eden od najpreprostejših načinov, kako razlikovati Jantar od ponaredkov je test z drgnjenjem. Pravi Jantar ima elektrostatične lastnosti in lahko privlači droben prah, male listke papirja ali celo las. Jantar 20-60 sekund drgnite ob krpo, volno ali tepih. Če se bo vaš las po drgnenju pritegnil k Jantarju pomeni, da je pri tem nastala statika in vaš Jantar je najverjetneje pravi.
 • 4. Test s toplo iglo: Za izvedbo tega testa morate iglo segreti in jo potisniti proti Jantarju. V primeru, da se je igla zapičila v Jantar zelo malo ali pa je bilo opaziti nekaj razpok, je to najverjetneje pravi Jantar. Pri pravem Jantarju bi morali opaziti vonj, ki je podoben drevesni smoli. Ko opravljate test s ponaredkom boste iglo zelo enostavno potisnili vanj in opazili boste vonj po plastiki. Glavna pomanjkljivost tega testa je v tem, da lahko ostane majhna oznaka, ki jo povzroči vroča igla.
 • 5. Test prask: Pravi Jantar ima trdoto približno 2-2.5 na lestvici Mohs. Praskanje z nohtom na Jantarju ne povzroča prask. Če opazite pri tem testu prasko na Jantarju imate ponaredek. Če za praskanje uporabite kovino se bo praska na Jantarju poznala. Na ponaredkih, ki so narejeni iz stekla se praska ne pozna.
 • 6. Test vonja: Za ta test morate poznati razliko med vonjem Kopala in Jantarja. Vonj pravega Jantarja je močnejši kot v primerjavi s Kopalom. V primeru, da imate ponaredek, ki je narejen iz drugega materiala boste opazili vonj po plastiki.
 • 7. Test občutka: Pravi Jantar je lahek in rahlo topel na dotik. Ponaredki iz stekla so težji in hladnejši.
 • 8. Test trdote: Z izvajanjem tega testa lahko takoj ugotovite ali je Jantar pravi ali ne. Pravi Jantar je relativno mehak. Večina ponaredkov je bodisi trda trdna snov ali pa ima plastičen občutek na dotik.
 • 9. UV test: Za ta test boste potrebovali UV svetilko. Če Jantar postavite pod UV svetlobo boste opazili modro ali zeleno barvo. Če boste pri testu opazili druge barve je vaš Jantar ponarejen.
 • 10. Toplotni test: Naravni Jantar vsebuje majhne mehurčke v svoji mikroskopski strukturi. Pri segrevanju ti mehurčki izhlapijo in posledica je bolj prosojen Jantar. Pri uporabi višje temperature postane Jantar temnejši.
 • 11. Lizalni test: Pri lizanju pravega Jantarja okusa ne občutimo. Plastični in polimerni ponaredki nam v ustih pustijo okus po plastiki.
 • 12. Test z Acetonom: Kopal in plastični ponaredki Jantarja se lahko z Acetonom in Alkoholom raztopijo. Že mala kapljica Acetona naredi površino lepljivo. Na pravem Jantarju bo Aceton izhlapel in ne bo pustil sledi. Če ta test opravite na Kopalu boste opazili belo liso.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaC12H20O – C80H120O5
Barvanežno rumeno-rjava, rdeča, brezbarvna, bela, modra, črna, zelena
Trdota (Mohs)2-2.5
Gostota1.05-1.30
Lomni količnik1.540

Izvor in viri minerala

 • Poljska, Nemčija, Rusija, Sicilija, Romunija, Mehika, Dominikanska Republika, ZDA…

Nega

 • Jantar je zelo občutljiv mineral in je za njega potrebno skrbeti zelo nežno. Hitro se opraska in je zelo občutljiv na področju kemikalij, kislin, parfumov in alkohola. Prav tako je vnetljiv in se lahko vžge že z neposrednim plamenom. Parniki, topla voda in ultrazvočna čistila lahko poškodujejo ta dragulj. Za čiščenje Jantarja uporabite blago milo, hladno vodo in mehko krpo.
 • Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske. Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

 • Lev, Vodnar, Devica