Kalcedon

Zgodovina

  • Dejansko ime Kalcedona naj bi izviralo iz latinske besede »Chalcedonius«, ki naj bi izhajala iz imena za starodavno pristanišče Male Azije »Chalcedon«, zdaj Kadikoy, Turčija. Spada v skupino kremenovih mineralov in se odlikuje po prosojnosti. Ima trdno, svetlejšo barvo, navadno v razponu od modrikasto do bele ali sive barve. Kalcedon je kompakten Silicijev mineral in ga najpogosteje najdemo v sedimentnem in vulkanskem okolju. Sama tvorba se pojavi v daljšem časovnem obdobju, ko se minerali počasi deponirajo v žep drugega tipa kamnin kot je Granit. Področja z večjimi vulkanskimi aktivnostmi gostijo najbolj bogate depozite Kalcedona.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Kvarcin, Lidit, Lutecit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • astma, depresija, dihala,dobrodelnost, grlo, jecljanje, kosti, kostni mozeg, krvni obtok, ledvice, levkemija, moč,  napetost, oči, odzivnost, prijaznost, sluznica, spomin, sprejemljivost, srce, ščitnica, trema, velikodušnost, veselje, volja, vročina,  vzdržljivost, vznemirjenje…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvasvetlo modra, svetlo modro-bela
Trdota (Mohs)6-7
Gostota2.59-2.61
Lomni količnik1.544-1.553
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • ZDA, Urugvaj, Indija, Madagaskar, Burma, Mehika, Brazilija, Afrika…

Nega

  • Kalcedon je mogoče enostavno očistiti s toplo milnico in mehko krpo ali krtačo. Bodite prepričani, da ga dobro sperete in odstranite morebitne ostanke milnice. Kot pri večini dragih kamnov se izogibajte uporabe težkih gospodinjskih kemikalij (belili, kislina…). Kalcedon je precej porozen, kar pomeni, da ga je mogoče enostavno obarvati saj zelo enostavno absorbira kemikalije in barve. Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju vročini,saj lahko ogrevanje kvarca trajno spremeni barvo vaših dragih kamnov.
  • Ko nakit iz kamnov ali same kamne shranjujemo jih je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo škodo in praske. Med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali športi je priporočljivo nakit sneti. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Rak, Devica, Strelec, Vodnar, Oven, Bik, Škorpijon