Kunzit

Zgodovina                 

  • Kunzit so prvič odkrili v Connecticutu (ZDA), ime pa je dobil po Georgeu Fredericku Kunzu (1856 – 1932), ameriškem mineralogu in nekdanjem podpredsedniku za Tiffany & Company. Kunz je bil prvi, ki je temeljito opisal kamen leta 1902. Barva Kunzita je lahko bledo roza do svetlo vijolična. Njegova barva je posledica sledov Mangana. Ob dolgotrajni izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi lahko barva Kunzita zbledi. Kunzit je pomembni industrijski vir Litija, ki se uporablja za izdelavo zdravil, keramike, mobilnih telefonov in avtomobilskih baterij.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • depresija, dihala, epilepsija, fobije, hormoni, kardiovaskularni sistem, komunikacija, krvno-žilni sistem, ljubezen, odnosi, osamljenost, panika, pljuča, pogum, spanec, spomin, srce, sreča, stres, tesnoba, umirjenost, zaščita…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaLiAl[Si2O6]
Barvavijolična-roza
Trdota (Mohs)6.5-7
Gostota3.15-3.21
Lomni količnik1.660-1.681

Izvor in viri minerala

  • ZDA, Brazilija, Afganistan, Pakistan, Madagaskar, Mjanmar, Kanada, Rusija, Mehika, Švedska, Zahodna Avstralija …

Nega

  • Kunzit je razmeroma trd, vendar je treba z njim ravnati previdno. Občutljiv je na toploto in na močno svetlobo. Njegova barva lahko ob izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi zbledi. Izogibajte se uporabi ultrazvočnih čistil in pare. Kunzit lahko učinkovito očistite z milnico in mehko krpo ali krtačo. Ne uporabljajte ostrih kemikalij ali čistil, vključno z belilom in kislino.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Tehtnica, Škorpijon, Strelec, Kozorog