Larimar

Zgodovina                                                                  

  • Leta 1916 ga je prvič odkril pater Miguel Domingo Fuertes Loren. Nedavno ponovno odkritje pa je bilo leta 1974. Takrat ga je odkril domačin Dominikanske Republike Miguel Méndez in prostovoljec Združenih Narodov za mir Norman Rilling. Skupaj sta kamen poimenovala po Méndezovi hčerki »Larissa« . Združila sta prve črke njenega imena »Lari« z besedo »Mar«, kar po špansko pomeni morje. Larimar je znan tudi kot »Atlantidski Kamen«, zaradi starih legend, ki trdijo, da je bila nekoč Dominikanska Republika del izgubljenega mesta Atlantida. Larimar je redek mineral, ki spada v skupino Pektolit. Njegovo značilno modro barvo mu daje Kalcit, ki je nadomestil njegove bakrene nečistoče. Barva Larimarja je lahko tudi bela do svetlo modra oz. nebesno modra.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena:  Atlantidski Kamen…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • alergije, arterija, čustva, duhovnost, ekcem, glava, grlo, izpuščaji, jasnost, kolki, komunikacija, koprivnica, koža, krči, krvni pritisk, ledveni usek, meditacija, mir, mišice, nervoza, okončine, okužbe, otrdline, poapnenje žil, prsni koš, psoriaza, resnica, srce, stres, vrat…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaNaCa2Si3O8(OH); NaCu2Si3O8(OH)
BarvaBela, modra, modro-zelena, večbarvna
Trdota (Mohs)4.5-5
Gostota2.70-2.90
Lomni količnik1.594-1.642
Kristalni sistemTriklinski

Izvor in viri minerala

  • Dominikanska Republika

Nega

  • Larimar je lahko precej občutljiv na močan pritisk, visoke temperature in ostre gospodinjske kemikalije in čistila. Izogibajte se izpostavljanju Larimarja belilom ali žveplovi kislini. Larimar očistite s toplo milnico. Kamen obrišite z mehko krpo in se prepričajte, da je dobro spran, da odstranite morebitne ostanke milnice. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Lev, Tehtnica, Rak, Vodnar