Malahit

Zgodovina

  • Malahit je verjetno dobil svoje ime bodisi iz grške besede »malhe« (kar pomeni »trava«) zaradi svoje zelene barve ali iz grške besede »malakos« (kar pomeni »mehak«) zaradi lažje obdelave samega kamna. Malahit je kot zeleni Marmor, ki je sestavljen predvsem iz spojine Bakrovega Karbonata. Vsebina Bakra, ki je v njem, mu daje zeleno barvo. Malahit je svetlo do zelo temno zelene barve. Očesu podobni krogi, ki se pojavijo na Malahitu, so najbolj pogosti in prav zaradi tega je znan tudi kot »pavje oko«. Če je v Bakru prisotno več vode, potem je Malahit bolj svetle barve. V nasprotnem primeru, ko je vode manj, postane Malahit bolj temen. Pomanjkanje vode v samem Bakru pomeni, da bodo na Malahitu črne linije oz. lise. Spoliran Malahit ima svilnat lesk. Zaradi izboljšanja leska in za zaščito njegove površine mu običajno dodajo smolo.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • artritis, astma, čustva, dihala, duhovnost, harmonija, imunska odpornost, infekcije, intuicija, išias, koncentracija, kosti, kri, krvni obtok, meditacija, mišice, možgani, multipla skleroza, negativna energija, nespečnost, nočne more, oči, otekline, ožilje, požiralnik, razumevanje, revma, sklepi, srce, ulkus, vrtoglavica, žleze, žolčnik…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCu2CO3(OH)2
Barvamodro zelena-zelena
Trdota (Mohs)3.5-4
Gostota3.60-4.00
Lomni količnik1.655-1.909
Kristalni sistemMonoklinski

Izvor in viri minerala

  • Rusija, Zaire, Avstralija, Čile, Namibija, Zimbabve in Arizona.

Nega

  • Malahita ne čistite z ultrazvočnim čistilcem, ker se lahko poškoduje ali odstrani zaščitna površina smole. Malahit je občutljiv na vročino, kisline, amoniak in vročo vodo. Izpiranje malahita s čisto vodo je varno. Pustite ga na zraku, da se sam posuši. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Tehtnica, Škorpijon, Kozorog