Oniks

Zgodovina

  • Ime »Oniks« izhaja iz grške besede »onux«, kar pomeni »noht«, saj je prosojnost bele barve plasti v njem podobna nohtu.  Oniks je oblika Kalcedona, ki je mikrokristalni Kremen. Tvorjen je v plinskih votlinah lave. Oniks je črn in bel Ahat in ga ne smemo mešati z Oniks-Marmorjem, ki je Apnenec. Ko ima kamen črno osnovo in belo zgornjo plast se imenuje Oniks. Če je osnova rjave barve se imenuje Sard-Oniks in ko ima rdečo osnovo se imenuje Karneol.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • depresija, harmonija, iznajdljivost, kostni mozeg, koža, kri, krvni obtok, lasje, ledvice, moč, negativnost, noge, nohti, oči, odločnost, ponižnost, porod, poškodbe, samozavest, skrbi, skromnost, spretnost, srce, stabilnost, strah, tesnoba, travme, ušesa, veselje, vranica, zaščita, zobje, žalost, želodčni čir, živčni sistem…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2
Barvačrna
Trdota (Mohs)6.5-7
Gostota2.55-2.70
Lomni količnik1.530-1.543
Kristalni sistemTrigonalni

Izvor in viri minerala

  • Argentina, Avstralija, Brazilija, Indija, Botsvana, Madagaskar, Mehika, Mjanmar, Pakistan, Šrilanka, Urugvaj in ZDA.

Nega

  • Za čiščenje Oniksa preprosto uporabite milnico in mehko krpo. Bodite prepričani, da oniks dobro sperete, da odstranite morebitne ostanke milnice. Kot pri večini drugih kamnov ni priporočljivo uporabljati ultrazvočna čistila in parnike. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Dvojčka, Lev, Devica, Kozorog