Opal

Zgodovina

  • Ime »Opal« izhaja iz besede »upala«, kar pomeni dragocen kamen. Poznamo tri vrste Opala: plemenito moten Opal, Ognjeni Opal in neprosojno skupino Opalov. Naravni Opali so ne-kristalni kamni in vsebujejo 30% vode. Mavrica, ki se pojavi na Opalu in je odvisna od zornega kota, se odbija s svetlobo na področju kjer so mikrosfere Kristobalita. Barva, ki se pojavi se imenuje »ogenj« ali »igra svetlobe«. Dragoceni Opali se pojavljajo v razponu od bele do črne barve. Ognjeni Opal je dobil ime po svoji barvi in ne prikaže opalescence. Barva Ognjenega Opala sega od rumene do rdeče. Ponavadi je mlečen, ampak najboljši primerki morajo biti transparentni. Navaden Opal je ponavadi nejasen, redko prosojen in nima igre barv. Pogosto je najden v mešanici z drugimi dragimi kamni kot je Ahat Opal ali Mahovni Opal.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Ahat Opal, Ananasov Opal, Andski Opal, Angelska Koža Opal, Beli Opal, Boulder Opal, Črni Kristalni Opal, Črni Opal, Divji Opal, Dragoceni Opal, Dubleta Opal, Girasol, Harlekin Opal, Hialit, Hidrofan, Kremenova Siga, Lesni Opal, Mahovni Opal, Medeni Opal, Porcelanasti Opal, Prase Opal, Siv Opal, Tripleta Opal, Vodni Opal…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • črevesje, čustva, inzulin, izvirnost, jeza, kozmična zavest, kreativnost, kri, ledvice, okužbe, Parkinsonova bolezen, samospoštovanje, spolnost, spomin, spontanost, srce, umetnost, ustvarjalnost, volja do življenja, zapeljivost, zaščita, zdravje, zvestoba, želodčna kislina, želodec…

Čakra

**** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaSiO2-nH2O
Barvaprosojna, vse barve
Trdota (Mohs)5.5-6
Gostota1.98-2.50
Lomni količnik1.370-1.450
Kristalni sistemAmorfni

Izvor in viri minerala

  • Avstralija, Brazilija, Mehika, Češka, Afrika in Nevada.

Nega

  • Opali so občutljivi kamni. Če pustimo, da se Opal posuši lahko razpoka in zbledi. Če živite v zelo suhem podnebju ali pa jih hranite v razvlaženi sobi, so potrebni nekateri ukrepi. Opale shranjujte v tesno zaprti plastični vrečki z vlažnim kosom bombaža ali tkanine. Le tako boste preprečili dehidracijo Opala. Zaradi vsebnosti vode so Opali tudi zelo občutljivi na nenadne spremembe v temperaturi. Rešitev je, da svoje Opale očistite z mehko krpo in blagim milom, če je to potrebno. Ne uporabljajte agresivnih kemičnih ali čistilnih sredstev in se izognite ultrazvočnim čistilom in parnikom.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Rak, Tehtnica, Škorpijon, Ribi