Peridot

Zgodovina

  • Ime »Peridot« izhaja iz francoske besede »peritôt«, kar pomeni »nejasen«, zaradi številnih vključkov in notranjih zlomov, ki so pogosto v njem. Pred tem imenom so za Peridot uporabljali staro nemško besedo »Hrizolit«. Včasih ga poimenujejo tudi Olivin in je bil najden le v zeleni barvi. Odtenek in globina zelene barve Peridota je odvisna od deleža Železa. Če je zelena barva Peridota globja pomeni, da je v njem manjša količina Železa.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Olivin, Sinhalit, Večerni Smaragd…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • črna magija, čustva, depresija, dobra volja, imunski sistem, jasnovidnost, jeza, kri, ljubezen, ljubosumje, melanholija, mir, nespečnost, občutljivost, ogorčenje, ožilje, pljuča, potrtost, pozitivnost, prebava, prijateljstvo,  prizemljitev, ravnovesje, razumevanje, samozavest, spanec, srce, srčni utrip, stres, toksini, travma, um, ustvarjalnost, veselje,  zamera, zaščita, zdravje, želodec…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestava(Mg, Fe)2SiO4
Barvalimonino zelena
Trdota (Mohs)6.5-7
Gostota3.20-4.50
Lomni količnik1.654-1.690
Kristalni sistemRombični

Izvor in viri minerala

  • Arizona, Mehika, Oregon, Norveška, Pakistan, Rusija, Šri Lanka, Kanarski otoki, Kitajska, Brazilija, Havaji, Avstralija in Južna Afrika.

Nega

  • Najboljši način za čiščenje Peridota je s toplo milnico. Morali bi ga zaščititi pred praskanjem oz. pred morebitnemu zlomu. Izogibajte se velikih temperaturnih sprememb, ultrazvočnih in parnih čistilnikov, ki bi kamen lahko poškodovale. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Dvojčka, Lev, Tehtnica, Škorpijon, Strelec