Prehnit

Zgodovina

  • Prehnit je prosojen do prozoren hidratiran Kalcijev in Aluminijev Silikat. Leta 1788 so ga prvič odkrili v doleritih Karoo v Cradocku (Južna Afrika). Kasneje so ga poimenovali po polkovniku, nizozemskem mineralogu in zgodnjemu guvernerju kolonije Good Hope polkovniku Hendriku von Prehnu (1733-1785), ki ga je prvi odkril. Do nedavnega je bil Prehnit redek zbirateljski kamen. Zaradi novih nahajališč je postal veliko bolj priljubljen in cenovno bolj dostopen. Na Kitajskem se Prehnit imenuje tudi »grozdni Žad« zaradi njegovih tipičnih formacij, ki pogosto spominjajo na grozdje.
  • Njegova barva je običajno nežno jabolčno-zelena. Prehnit je lahko tudi rumeno-zelen, rumeno-rjav, siv, bel, prosojen, rumen, oranžen ali moder. Bolj redek oranžni Prehnit so odkrili v Južni Afriki. Prehnit se nahaja v žilah in votlinah vulkanskih kamnin. Je značilen proizvod nizke stopnje metamorfizma. Med segrevanjem lahko Prehnitovi kristali oddajajo vodo. Spolirani Prehnit ima stekleno bisern sijaj. Zamenja se ga lahko z Apatitom, Žadom ali Serpentinom.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • anemija, astralna projekcija, duhovnost, energija, intuicija, klavstrofobija, komunikacija, ledvice, ljubezen, meditacija, odpuščanje, sprejemanje, srce, strpnost, timusna žleza, vizualizacija, volja, zaščita…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaCa2Al(AlSi3O10)(OH)2
BarvaZelena, rumeno-zelena, rumeno-rjava, siva, bela, prosojna, rumena, oranžna ali modra
Trdota (Mohs)6-6.5
Gostota2.80-2.95
Lomni količnik1.611-1.665
Kristalni sistemRombični

Izvor in viri minerala

  • Namibija, Južna Afrika, Avstralija, Kanada, Kitajska, Nemčija, Škotska, Francija, ZDA…

Nega

  • Prehnit je precej trd kamen, vendar je mehkejši od drugih kamov. Očistite ga lahko s toplo milnico in mehko krtačo. Pri čiščenju ne uporabljajte težkih kemikalij. Ekstremna toplota lahko povzroči trajno poškodbo Prehnita. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Tehtnica, Dvojčka