Septarija

Zgodovina

  • Ime Septarija izhaja iz latinske besede »septuma«, kar pomeni sedem ali »saeptum« kar pomeni stena ali ograja. Septarija je geoda kombinacije rjavega Aragonita, sivega Apnenca, rumenega Kalcita in belega (jasnega/prosojnega) Barita. Ko se “kroglice” posušijo, se njihova notranjost skrči in pri tem se ustvari poseben vzorec 7-ih točk, ki so obrnjene v vse smeri. Septarijski vozliči so edinstveni. Nastali so kot posledica vulkanskih izbruhov in mrtvih morskih bitij, ki so se kemično zlepili skupaj v usedlinah in oblikovali blatne kroglice. Sestavljeni so iz Kalcita (rumeni centri), rjavega Aragonita ter sive zunanjosti, ki je sestavljena iz Apnenca.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Septarijska Konkrecija, Zmajev Kamen…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • anemija, bolečine, čustva, duhovnost, energija, jasnost, komunikacija, kri, ledvice, mir, modrice, nočne more, potrpežljivost, prijaznost, prizemljitev, sklepi, slabost, toleranca, veselje…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaAl4[(OH)8 ǀ SiO10] ; nH2O + Ca, Fe, Mg ; CaCO3 + Fe, Mg
Barvarjava, črna, siva, bela, rdeča, zlata
Trdota (Mohs)3
Gostota2.60-2.70
Kristalni sistemRombični

Izvor in viri minerala

  • Utah (ZDA), Madagaskar, Nova Zelandija, Anglija, Maroko, Slovenija…

Nega

  • Septarijo preprosto očistimo z mlačno namiljeno vodo in mehko krtačo. Kot velja za večino kamnov in nakita, uporaba gospodinjskih kemikalij pri čiščenju ni priporočena. Ekstremna vročina lahko Septariji trajno škodi. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai20 (koda je veljavna do 31.12.2020)!

Horoskop

  • Rak, Škorpijon, Bik