Sugilit

Zgodovina                 

  • Sugilit je dobil svoje ime po japonskem petrologu Ken-ichi Sugi, ki ga je prvič identificiral leta 1944 v Iwagi Isletu na Japonskem. Leta 1980 je bil Sugilit uradno razvrščen kot redek kamen, zaradi česar se je njegova cena zvišala. Sugilit dobi svojo privlačno vijolično barvo zaradi sledi Mangana. Njegova barva sega od rožnato-vijolične do globoko modrikasto-vijolične. Sugilit lahko vsebuje tudi rumenkaste ali rdečkaste madeže in svetlo vijolične ali bele lise. Sugilit se običajno pojavlja v masivni obliki in kristali so izredno redki. Sugilit lahko mešamo s kremenom ali črno matrico, kar ima za posledico različne značilnosti, kot je trdota.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • alergije, astma, avtizem, bolečine, disleksija, duhovnost, glavobol, hipofiza, jeza, komunikacija, kri, limfni sistem, ljubezen, ljubosumje, mir, motorika, možgani, navdih, negativna energija, nespečnost, nočne more, odpuščanje, paranoja, pozitivnost, prizemljitev, sanje, shizofrenija, stres, učenje, ustvarjalnost, veselje, virusna obolenja, vnetja, vzdržljivost, zaščita, zaupanje, žalost, živčni sistem…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestavaNa3KLi2 (Fe3+Mn3+,Al) 2[Si12O30]
Barvavijolična-roza
Trdota (Mohs)5-6.5
Gostota2.76-2.8
Lomni količnik1.544-1.611

Izvor in viri minerala

  • Japonska, Južna Afrika, Indija, Avstralija, Tadžikistan, Italija, Kanada …

Nega

  • Sugilit je dokaj žilav in trpežen. Najboljši način čiščenja Sugilita je uporaba milnice in mehke krpe. Dobro sperite in odstranite ostanke milnice. Tako kot pri večini dragih kamnov tudi ultrazvočna čistila in parne naprave ne priporočamo.
  • Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske. Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai21 (koda je veljavna do 31.12.2021)!

Horoskop

  • Strelec, Kozorog, Ribi