Tanzanit

Zgodovina

  • Tanzanit je ekskluzivna oblika Zoisita, katerega barvna lestvica sega od ultramarina do safirno modre barve. Pojavlja se z Ametistom ter včasih celo z rumenimi odtenki v umetni svetlobi. Pogosto ga menjajo s Safirjem. Glavna razlika med njima je, da ima Tanzanit briljantno paleto vijoličnih in modrih odtenkov.

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • duhovnost, grlo, intuicija, komunikacija, meditacija, mir, prsi, razstrupljanje, reševanje problemov, sluh, sočutje, vitalnost, zavest, zaznavanje…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestava(Ca2Al3(SiO4)(Si2O7)O(OH)) + (Cr,Sr)
Barvavijolično-modra
Trdota (Mohs)6.5
Gostota3.10-3.38
Lomni količnik1.690-1.700
Kristalni sistemRombični

Izvor in viri minerala

  • Tanzanija

Nega

  • Ultrazvočni in parni čistilci lahko Tanzanit poškodujejo ali pa vplivajo na njegovo barvo, zato se jih ne sme uporabljati. Namesto tega uporabite toplo milnico in pustite kamen, da se sam posuši na zraku. Izogibajte se uporabi belila in kislin. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Oven, Ribi