Žad

Zgodovina

  • Ime »Žad« izvira iz španske besede »piedra de ijada«, kar pomeni »kamen za bolečine v boku«. Kitajci se nanašajo na Žad kot »yu«, kar pomeni »nebeški« ali »cesarski«. Žad iz južnega otoka Nove Zelandije je dobil ime po besedi »pounamu«, kar pomeni zeleni kamen. Tako so ga poimenovali Maori, ki so Žad častili kot zelo dragocen kamen. Maori so iz Žada izdelovali orodja, kot so dleta, trnki, orožja, okraske in nakit. Žad iz Nove Zelandije se ponavadi imenuje Nefrit. Špinačno zeleni Nefrit najden na Bajkalskem jezeru v Rusiji je znan kot »Ruski Žad«. Žadeit je bolj redek od teh dveh vrst in posledično tudi bolj dragocen. Najdragocenejša vrsta Žada je smaragdno zeleni Žadeit, znan kot »Cesarski Žad«.
  • Sinonimi, stara imena, trgovska imena: Cesarski Žad, Jinanski Žad, Kitajski Žad, Žadeit…

Zdravilno * Metafizične lastnosti

  • bolečine, glavobol, harmonija, ideje, imunski sistem, komunikacija, kosti, krvni pritisk, ledvice, ljubezen, migrena, negativnost, nočne more, ožilje, prijateljstvo, revma, sladkorna bolezen, srce, sreča, trebuh, vitalnost, vročina, zaščita, znojenje, zobje, žleze…

Čakra

** Navedene zdravilne in metafizične lastnosti kamnov so zbrane iz več različnih virov. Informacije so na voljo le kot storitev in ne za zdravljenje bolezni. Moirai.si ne jamči popolne veljavnosti navedenega.

Značilnosti minerala

Kemijska sestava (Nefrit)Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2
Barvasvetlo zelena
Trdota (Mohs)6-6.5
Gostota2.90-3.02
Lomni količnik1.606-1.632
Kristalni sistemMonoklinski
Kemijska sestava (Žadeit)NaAlSi2O6 or Na(Al,Fe3+)Si2O6
Barvabledo zelena
Trdota (Mohs)6.5-7
Gostota3.24-3.43
Lomni količnik1.654-1.693
Kristalni sistemMonoklinski

Izvor in viri minerala

  • Nova Zelandija, Avstralija, Brazilija, Kitajska, Kanada, Zimbabve, Rusija, Tajvan, Aljaska, Poljska, Mjanmar, Japonska, Gvatemala, Kazakstan, Turčija, Kuba, ZDA…

Nega

  • Za čiščenje Žada preprosto uporabite milnico in mehko krpo. Bodite prepričani, da kamen dobro sperete, da odstranite ostanke milnice. Kot pri večini dragih kamnov ultrazvočna čistila in parniki niso priporočljivi. Shranjevanje nakita iz kamnov in same kamne je najbolje dati v škatlo prevlečeno s tkanino ali pa jih zavijemo v krpico ločeno od ostalih in s tem preprečimo samo škodo in morebitne praske.
  • Priporočljivo je, da nakita ne nosite med večjimi fizičnimi aktivnostmi, kot so telovadba ali šport. Izogibajte se pršenju parfuma in laka za lase direktno po svojem nakitu in kamnih.

Za 10% popust pri spletnem nakupu uporabite kodo: moirai22 (koda je veljavna do 31.12.2022)!

Horoskop

  • Bik, Oven, Dvojčka, Tehtnica, Vodnar, Ribi, Devica